Kuglice s pozlatom

Zlatni metalni listići i FIMO masa dovoljni su za izradu malih kuglica s raspucanom pozlatom.

Crackle efekt možete napraviti koristeći metalne listiće na masi za modeliranje. Postupak je vrlo jednostavan, a od materijala trebate FIMO masu, akrilni valjak i listiće za pozlatu.

Ova tehnika je zgodna i iz razloga što možete iskoristiti masu koju ste već previše puta miješali pa više nije odgovarajuće nijanse.

1 Razvaljajte FIMO masu u nijansi koju volite. Napravite "plahticu" veličine oko 6 - 7 cm, debljine oko 2 - 3 mm.

2 Na to položite zlatni listić i prijeđite valjkom pažljivo preko listića. Kako prelazite valjkom  listić će pucati i dobit ćete lijep raspucani efekt. Listić će se sam zalijepiti na masu - nije potrebno nikakvo ljepilo.

3 Kada ste zadovoljni količinom pukotina (što duže valjate valjkom pukotina će biti sve više) pažljivo podignite masu s radne plohe i omotajte oko kuglice koju ste prethodno izradili od FIMO mase. To mogu biti i ostaci od one boje s kojom ne znate što bi napravili. Cijelu kuglicu omotajte u "plahticu" s pozlatom i još malo zarolajte da zagladite sve spojeve.

4 Ne zaboravite probušiti rupice prije pečenja. Pecite u običnoj pećnici 30 minuta na 110°C i kada se ohladi premažite zaštitnim lakom.

Ideja više:

Zlatnim listićima možete ukrasiti i svijećnjake. Ljepilom za listiće namažite mjesto gdje želite pozlatu i mekanim kistom pritisnite zlatni listić na to mjesto. Višak spremite za drugi projekt. Premažite ukrašeni svijećnjak zaštitnim lakom za listiće.