Preuredite stari ceker

Kako običan ceker pretvoriti u ljetnu torbicu?

U Chemacu možete naći veliki izbor umjetnog cvijeća, od sitnih buketića do velikih ruža, ljiljana ili gerbera. Obično ih koristimo za dekoriranje prostora, no dolaskom ljeta, cvijeće nalazimo na torbama, sandalama, šeširima, kopčama za kosu, pa čak i ogrlicama. Zablistajte u vlastitim kreacijama!

Potrebno vam je:
- umjetno cvijeće prema željama i potrebama
- "ceker" (običan ili u boji)
- rafia (u boji ili natur)
- bambusovi štapovi
- nekoliko drvenih kuglica (s malom rupicom)
- igla sa širokom ušicom
- škare, ljepilo
- ukrasna traka

Ovo je osnovni alat. Prema želji možete dodati i druge ukrase: sitne staklene perlice, šljokice, bojanu špagu i druge ukrase. U našem primjeru, torbicu smo učinili originalnom dodajući joj obojani CD i ukrašene ručke.


1 Ukoliko vam se ne sviđaju postojeće ručke, zamijenite ih bambusovim koje ćete sami izraditi. Da bi krajeve ručki mogli ukrasiti cvijećem ili drvenim kuglicama, morat ćete probušiti "čvorove". Ukoliko to ne želite, taj dio posla jednostavno preskočite.
2 Bambusove ručke obojite prema želji. Preporučamo vam korištenje Decorlack boja koje se nude u velikom izboru boja. Ne habaju se i osim estetskog doživljaja, pružit će bambusu i zaštitu. Kupite li bojane ručke, prebojite ih bezbojnim lakom.
3 Dok se ručke suše, oslikajte neki stari CD koji ste mislili baciti  (također Decorlack bojama).


4 Kako ćete pričvrstiti ručke? Možete iskoristiti neku lijepu traku, a možete i nekoliko niti rafije isplesti u pletenicu i zavezati oko bambusa.
5 Traku ili rafiju zatim pažljivo provucite između niti (pomozite si pincetom ako je potrebno) i zavežite u veliki čvor ili ušijte s unutarnje strane torbice.
6 Jednu dužu nit rafije provucite kroz šuplji bambus.


7 Manji cvjetić skinite sa stabljike, izvucite "tučak" i primjetit ćete da je ostala rupica.
8 Na rafiji zavežite čvor, pa nanižite sve što želite da vam krasi kraj ručke. Završite malo debljim čvorom.
9 Isto učinite i na drugom kraju, pazeći da nit dobro zategnete.


10 Široku svilenu traku zalijepite UHU-om.
11 Na sredinu prednje strane zalijepite CD.
12 Rafiju provucite kroz iglu. Na kraju zavežite čvor, a potom je provucite kroz rupicu od CD-a, pa kroz cvijet. Na kraju sve dobro zategnite još jednim čvorom. Kraj rafije možete odrezati, a možete i ostaviti da visi, pa na kraj dodati još jednu drvenu kuglicu.

Kako smo izradili crvenu inačicu:


Na obojani CD smo decoupage tehnikom zalijepili cvjetni motiv sa salvete. Dalje smo radili isto kao i s plavom torbicom. Evo rezultata:


Crvena inačica

Izradila: Višnja Skorin