Izrada nakita od FIMO air mase

Izradite prekrasan svjetlucav nakit - listovi sa pozlatom kao idealan dodatak jesenskoj odjeći.

Naušnice u obliku listova izradite od FIMOair light - lagane mase za modeliranje. Izuzetno je lagana, a nakit izrađen od ove mase djelovat će vrlo delikatno. U idućih par koraka pogledajte kako možete sami izraditi ovaj predivan nakit.

 

Potrebno je:

  • FIMOair light 125 grama
  • Teksturna ploča Krokodil / Koža
  • Metalik prah, zlatni ili srebrni
  • Svilenkasti mat završni lak
  • Alat - valjak, nožići za modeliranje, igla za probušiti rupice
  • od ostalog materijala trebate kopče za nakit, strass kamenčiće, lančić, kliješta za nakit i ljepilo.

 

 

Postupak:

1 Odlomite komad FIMOair light mase i razvaljajte na glatkoj (akrilnoj ili staklenoj) podlozi na debljinu od oko 3 mm. Masu razvaljajte valjkom ili akrilnim rolerom. Između mase i radne plohe možete staviti list papira za pečenje - to će vam olakšati odvajanje nakon što oblikujete listove.

2 Lagano napudrajte teksturnu ploču prije nego je položite na FIMOair masu - na taj način će se lakše odvojiti kada završite s poslom. Položite teksturnu ploču na masu i lagano utiskujte pomoću valjka ili rolera. Nakon što ste utisnuli teksturu, pažljivo odvojite teksturnu ploču od FIMOair mase.

3 Na komad čvršćeg papira možete nacrtati predložak lista prema kojem ćete izraditi listove od mase za modeliranje. Izrežite model lista i položite ga na FIMOair masu s izrađenom teksturom. Nožićem izrežite list i zagladite rubove prstom ili alatom za modeliranje.

4 Pomoću alata za modeliranje utisnite linije poput žilica na listu. Iglom probušite rupicu na dijelu kroz koji ćete kasnije nizati list. Pustite da se suši na sobnoj temperaturi 1 dan. Sušenje možete ubrzati korištenjem mikrovalne pećnice - sušiti max. 10 minuta na 600 W, uz obavezno stavljanje čaše hladne vode u mikrovalnu pećnicu zajedno s listovima. Za 100 grama mase potrebno je 10 minuta sušenja na 600 W.

5 Pomiješajte metalik prah (zlatni ili srebrni) s malom količinom (nekoliko kapi) svilenkastog laka za FIMO. Ne smije biti previše tekuće, već nalik pasti. Lagano nanesite i razmažite na osušeni (stvrdnuti) list. Kada se u potpunosti osuši, prelakirajte cijelu površinu svilenkastim zaštitnim lakom za FIMO masu.

6 Po želji, list možete ukrasiti i strass kamenčićima. Nanesite par kapi tekućeg ljepila na mjesta gdje želite staviti kamenčiće, položite ih pažljivo pomoću pincete i lagano pritisnite. Kad se osuši list je spreman za nizanje. Kroz rupicu možete provući konac za nizanje, ili prvo provucite alkicu pa nakon toga list možete objesiti kao privjesak na kopču za naušnice ili na lančić. Uz listove možete kombinirati i perle po želji.

Foto: Staedtler GmbH