Morska inspiracija

Pogledajte što sve možete učiniti imate li salvete sa zgodnim motivom. U trenu možete napraviti zanimljivu sliku, kutijicu za nakit, ukrasiti lonac za cvijeće, ukrasiti ladice, pa čak i zidne pločice.

Kako isti motiv možete nanijeti na više predmeta, iskombinirajte  "garnituru" (npr. pločice i kutije u kuhinji,  ukrasi na lončanicama na balkonu, vaza, kutijice i slika itd.)

Za današnju radionicu izabrali smo jedan morski motiv, jer tko bi odolio onim silnim školjkicama i uspomenama koje ste ponijeli s ljetovanja.


Kutijica za nakit

Pribor: kartonska kutijica, salveta s izabranim motivom, lak ljepilo za salvete, Decorlack u plavoj boji, kist, rafia i nekoliko školjkica. Sav materijal možete kupiti u Chemacu.

1 Salvetu razdvojite na slojeve. Koristite samo najgornji sloj s otisnutim motivom.
2 Poklopac kutijice premažite ljepilom i pažljivo položite salvetu.
3 Kistom lagano prijeđite preko zalijepljenog dijela kako bi istisnuli preostale mjehuriće zraka.


4 Salvetu sa strane zarežite na nekoliko mjesta kako se ne bi zgužvala dok je lijepite na bočni dio poklopca. Višak salvete koji viri preko ruba jednostavno odrežite škarama.
5 Cijeli poklopac, još jednom premažite slojem ljepila koji je ujedno i zaštitini sloj laka.
6 Decorlackom obojite donji dio kutijice. Stavite dva sloja. Dio gdje naliježe poklopac ostavite neobojan. Ostavite da se sve dobro osuši.


Kutijicu možete dodatno ukrasiti pravim školjkama, zavezati vrpcu od rafije ili Decorlack dok je još mokar posuti zrncima pijeska. Kutijica je gotova!


Okvirić s ribicama

Pribor: drveni okvirić, salveta kao i za kutijicu, lak ljepilo za salvete, Decorlack u bijeloj i plavoj boji, kist, zupčasti nož i masa za modeliranje koja se suši na zraku. Masom ćemo ribice ispupčiti i tako okviriću dodati malo dinamike.

1 Okvirić prvo premažite jednim slojem bijele boje. Pustite neka se osuši.
2 Zatim uzmite plavu (ne pretamnu) i premažite. Dok je plava boja još mokra, zupčastim nožem ili rijetkim češljem lagano povucite (zagrebite) kako biste dobili privid ruiniranog okvirića.


3 Dok se okvir suši, pripremite slikicu. Podložak za fotografiju premažite slojem bijele boje. Kad se posuši, izrežite iz salvete dio motiva s ribom, pa zalijepite na gornju i donju polovicu podloška.
4 Otrgnite komadić mase za modeliranje i prema salveti izmodelirajte ribice, odnosno one dijelove koje želite ispupčiti. Masu zalijepite univerzalnim ljepilom.
5 Kad se osuši, iz salvete izrežite identične dijelove ribica. Zbog debljine mase, izrežite nešto šire od motiva. Nanesite sloj ljepila preko ribica, pažljivo položite salvetu pa premažite još jedanput. Isto učinite i na okviriću.


U okvirić možete staviti vama dragu fotografiju s ljetovanja, dodati još pravih školjkica ili jednostavno uokviriti dio motiva sa salvete koji će se uklapati s drugim detaljima u vašem domu. Na primjer: s loncem za cvijeće.


Lonac za cvijeće

Pribor: glineni lonac, Decorlack bijeli i u boji pijeska, široki i uži kist, lak ljepilo za salvete, škarice, masa za modeliranje i salveta sa motivom školjkica.

1 Lonac prvo obojite bijelom bojom. Nisu potrebna dva sloja, jer će preko većine doći salveta. Bijela boja je potrebna kako bi se motiv sa slavete što bolje vidio. Rub lonca obojite bojom pijeska.
2 Kad se boja osušila, izrežite salvetu (samo gornji sloj) u nekoliko dijelova prema veličini lonca. Premažite lonac lak ljepilom za salvete i pažljivo ih zalijepite. Višak salvete odrežite, a rubove "popravite" Decorlackom.


 3 Kao što smo na okviriću napravili ispupčene ribice, tako ćemo na loncu istaknuti školjke i konjića. Masu izmodelirajte u nekoliko školjkica prema salveti. Zalijepite univerzalnim ljepilom.
4 Iz druge salvete izrežite identične dijelove i prelijepite preko mase.
5 Dok je još vlažna, u masu možete utisnuti nekoliko sitnih pravih pužića ili školjkica. Ostalo vam je samo još posaditi željenu biljku. Na vrh ili u podložak za vodu, dodajte nekoliko kamenčića i školjkica za ukras.


Morska inspiracija: kutijica, slika, lonac za cvijeće i album za fotografije
Izradila: Višnja Skorin