Sve tajne batika

Tajna batika je tajna dobrih čvorova. Naučite kako se rade linije i krugovi.

U originalu, batik je drevna indijska tehnika bojenja pomoću voska. Ugrijanim tekućim voskom, majstori batika crtaju, odnosno pokrivaju mjesta koja ne žele obojati. Zatim tkanine uranjaju u različite boje, počevši od svjetlije (kao kad bojate uskrsne pisanice).
No, na zapadu se pod batik tehnikom podrazumijeva tehnika bojenja kad čvoranjem, različitim preklapanjem i vezivanjem, dobijate efekte slične originalnom batiku. Princip je isti, mjesta koja su pod preklopom, gumicom ili koncem neće primiti boju.

Pribor:

 - Marabu Easy Color boja za batik ili Kreul Javana batik boja
 - kuhinjska sol
 - fiksator
 - tkanina koju namjeravate obojiti

Bojiti možete tkanine od pamuka, lana, svile, viskoze, miješane s najviše 20% umjetnih vlakana, pa čak i i japanski papir. Ukoliko bojite veću količinu materijala (zavjese ili posteljinu), odlučite se za bojenje u perilici, a ako se radi o pojedinačnim komadima, radije se odlučite za bojenje u loncu. U ostalom, u loncu ćete puno lakše kontrolirati sam proces, intenzitet boje i mjesto koje želite obojiti.

Evo nekoliko jednostavnih primjera kako se možete igrati batikom:

A KAKO NAPRAVITI OKOMITE PRUGE

1 Ako želite dobiti okomite pruge, tkaninu složite poput harmonike i čvrsto povežite.

2 Pripremite boju prema uputi na vrećici. Spustite majicu u lonac s pripremljenom bojom i grijte najmanje 20 minuta.

3 Nakon toga dobro isperite, prvo hladnom, a potom vrućom vodom s malo detergenta.

B KAKO NAPRAVITI KRUG ILI ZVIJEZDU

Za izradu efekta kruga ili zvijezde treba malo više strpljnja, naročito ako vam je stalo da ispadne uredno. Zavežete li komad tkanine u običan čvor dobit ćete nepravilni krug. Pravilne koncentrične krugove ili zvijezdasti motiv napravit  ćete pažljivim slaganjem i vezanjem majice kao na slici dolje.

Na tkanini pronađite mjesto za koje želite da bude centar kruga (ili zvijezde). Primite ga prstima tako da to bude vrh, a ostatak tkanine pravilno složite trudeći se da bude poput harmonike. Tko ćete u pregibima dobiti zvijezdasti motiv.
Želite li samo koncentrične krugove, postupak je isti samo ne morate toliko paziti na pravilno "faldanje".

1 Od vrha prema niže čvrsto vežite (pri tome mislimo zaista čvrsto!) deblji konac ili gumice za domaćinstvo. Na tim mjestima će ostati neobojani koncentrični krugovi.

2 Želite li dvobojni točkasti efekt kao na slici 3. majicu najprije potopite u plavu boju. Zatim uzmite zelenu i nemojte je rastopiti nego prospite prah direktno iz vrećice na tkaninu. U dodiru s dijelovima koji nisu u vodi, na tkanini će ostati čisti pigment. Nerijetko ćete primjetiti i točkice drugih boja koje dolaze od drugih pigmenata unutar te boje (u našem primjeru žuta).

3 Nakon 20 minuta izvadite iz lonca i dobro isperite. Tak tada skinite konce ili gumice.Na taj način možete obojiti i ukrasiti ne samo razne tkanine, već i japanski papir.