Quilling čestitka

Filigranska tehnika oblikovanja papira kojom možete izraditi fantastične ukrase

Quilling nazivaju i papirnim filigranom jer u svom nastanku, još u renesansi,  svećenici i časne sestre tom su tehnikom ukrašavali crkvene artefakte želeći oponašati metalni filigran. Tehnika je zamrla krajem 19 stoljeća, no zadnjih je godina opet postala pravi hit!

Materijal i pribor:

 - quilling trakice
 - quilling igla za namotavanje
 - čestitke
 - brzosušeće ljepilo (predlažemo Schmuckstein Kleber)

Klikom na Quilling pogledajte što sve nudimo.

 

Osnovni namotaj: SPIRALA

1 Na iglu za namotavanje umetnite početak trakice. Namotavati možete i pomoću igle za pletenje, no quilling igla će vam značajno ubrzati i olakšati proces.

2 Počnite namotavati papir držeći ga čvrsto zategnutim.

3 Kada ste došli do kraja trakice, pustite je da se odmota kao puštena opruga.

4 Zalijepite kraj papirića kapljicom ljepila.

5 Dobili ste osnovni oblik koji možete transformirati stišćući ga na krajevima.6 Stisnete li kažiprstom i palcem jedan kraj namota, dobit ćete drugi osnovni oblik koji se popularno zove "suza".

7  i 8 Ako namotate trakicu pa zalijepite prije otpuštanja, dobit ćete oblik koji se popularno naziva: "čep".

9 Izradite nekolko "čepova" raznih duljina i nijansi. Oni će nam biti tijelo leptira.Veće čepove smo izradili od cijelih trakica, a manje od raspolovljenih. Ticala možete izraditi tako da pola trake presavijete pa namotate samo krajeve.

10  i 11 Listići su također vrlo čest oblik. Dobit ćete ga tako da osnovnu spiralu stisnete na oba kraja, zavrčući svaki kraj na jednu stranu.

12 Sve oblike rasporedite i zalijepite na pripremljenu čestitku. Škaricama oblikujte podlogu, a dodatno još možete ukrasiti ravnim trakicama u istim bojama.

Ideja više:

Quilling je vrlo podatna tehnika kojom se osim ukrašavanja čestitki mogu raditi fantastične minijature što ćemo vam pokazati u narednim radionicama.

Izradila: Višnja Skorin i Dalija Cacaj