Ručkice u novom ruhu

Kako ukrasiti stare i nezanimljive ručkice od ormara? Pomoću FIMO mase možete napraviti čuda!

Dosadile su vam ručkice od ormara i želite napraviti nešto novo? Pomoću FIMO mase možete napraviti čuda! FIMO masa postoji u pregršt veselih i intenzivnih nijansi i na vama je da odaberete svoje omiljene boje. Dodate malo teksture i "obučete" stare ručkice u novo ruho.

Za ovaj projekt trebat ćete FIMO soft i FIMO effect masu za modeliranje, roler (valjak) za FIMO, mašinu za FIMO, alat za modeliranje i sjajni FIMO lak.

Osim toga trebat će vam: stare ručkice promjera od 25 - 45 mm od keramike, porculana, drva ili metala - važno je da su otporne na vrućinu (trebaju se peći na 110°C zajedno s FIMO masom), glatka ravna podloga za rad, papir za pečenje, škare i nož.

Postupak:

1 Jedna pločica FIMO mase od 56 grama dovoljna je za prekrivanje 2 - 3 ručkice (ovisno o njihovoj veličini). Valjkom razvaljajte FIMO masu u boji koju ste odabrali, nakon čega razvaljanu masu trebate provući kroz mašinu za FIMO. Na taj način dobit ćete glatku i ravnu površinu.

2 Ako želite napraviti zanimljive vitice, spirale ili ukrase odaberite FIMO masu u drugoj nijansi, razvaljajte ga rukama i napravite male rolice. Rolice stavite na prethodno razvaljanu "plahtu" FIMO mase - rolicama možete oblikovati vitice, spirale ili bilo kakav drugi oblik koji želite. Preko svega prijeđite valjkom i to sve dok površina nije potpuno ravna.

3 Sada ćemo odjenuti ručkice! Pomoću okruglog predloška izrežite krug od FIMO mase i uklonite višak mase. Smjestite ukrašeni dio FIMO mase na središnji dio ručkice i zagladite masu da prianja uz ručkicu i da je potpuno prekrije. Neravnine sa strane moraju biti potpuno zaglađene - zagladite ih prstima ili alatom za modeliranje. Odrežite višak mase s donje strane ručkice. Ako radite ručkicu u obliku gljive ne trebate zagladiti masu oko ručkice već je oblikujte u valoviti oblik. 

4 Ako želite ručkice ukrasiti točkicama, tada oblikujte male loptice od FIMO mase i smjestite ih na ručkice i pritisnite prstima. Izrežite latice od razvaljane FIMO mase i smjestite ih u krug. U sredinu smjestite malu lopticu od žute FIMO mase. Ukrašene ručkice stavite na papir za pečenje i pecite u običnoj pećnici 30 minuta na 110°C. Pustite da se ohladi i tada prelakirajte lakom za FIMO. Kad se lak osuši ručkice namjestite na ormariće i ladice.

Ideja: ©creativetoday / C. Rückel

Foto: Staedtler GmbH