Ruka kao prava

Želite li izraditi otisak ruku, lica ili bebinog stopala, alginat je pravo rješenje.

Alginat je gumasta masa izvanredna za izradu otisaka. Radi se od vlakana smeđih algi. Odlikuje ga jednostavna uporaba, brza sušivost (5 minuta), fleksibilnost i vjerno prenošenje najsitnijih detalja. Zbog toga ga koriste zubari kao i filmski profesionalci u izradi maski.

Osim alginata u prahu trebat će vam posuda u koju ćete moći gurnuti ruku i voda sobne temperature. Jedno pakiranje je dovoljno za jednu ruku ili dvije manje dječje, ovisno o posudi.

Postupak:

1 Prah i vodu izmješajte prema uputi na vrećici (voda se ulijeva u alginat). Pazite da ne ostanu mjehurići zraka.  Prah će se pretvoriti u gel koji se brzo stvrdnjava, al ostaje elastičan. Gurnite ruku u gel i mirno držite 5 minuta.

2 Potom ruku pažljivo izvadite.

3 Pripremite gips prema uputi proizvođača. Zalijte udubljenje i još blago "promućkajte" kako bi se dobro popunili svi otvori, a višak zraka izašao. Dolijte još onoliko gipsa koliko želite da vam bude debelo postolje. Pustite sušiti oko sat vremena.

4 Izvadite alginat i gips iz posude. Ukoliko ste radili s plastičnom bocom, razrežite je.

5 Pažljivo odvojite alginat od gipsa, naročito dijelove između prstiju. Odvajajte komad po komad (alginat je mekan poput sira).

6 Kad se gips potpuno osuši, obojite ga sprejom u željenu boju.

Izradila: Višnja Skorin