Mramorni efekt

Zanimljive mramorne efekte možete dobiti Easy Marble ili Magic Marble bojama.

Ovom tehnikom, za koju su potrebne boje na bazi razrjeđivača, možete bojati i dekorirati sve vrste plastičnih predmeta, kao i staklo, metal, kamen, keramiku, papir, tekstil, posebnom, tzv. tehnikom marmoriranja. Posebno zanimljivi efekti koje kistom teško da možete postići dobivaju se marmoriranjem pvc oblika (jaja, kugle), svijeća, poklon papira, čestitki i sl. Uz dodatno aranžiranje vrpcama, glitterima i sl. postaju originalni unikatni ukrasi ili pokloni.

Postupak je sljedeći:

1 Pripremite jednu veću posudu sa odstajalom vodom – da se slegne kamenac i nestanu mjehurići – voda je sobne temperature.
2 Pipetom nakapajte par kapi boje (Easy Marble ili Magic Marble) na površinu vode – boja pliva po površini. Bitno je da se ne stavlja previše boje jer se neće postići pravi i lijepi efekti – bolje manje, a s iskustvom ćete sami utvrditi koja količina je optimalna.
3 Preporuča se uzeti 2 ili 3 skladne boje. Kada koristite više vrsta boje manja je kontrola nad konačnim rezultatom.
4 Štapićem (tankim ili sa čačkalicom) lagano treba promiješati boje po površini vode, nikako kroz vodu – šare možete izvoditi po vašem izboru – u krug, spiralne, streličasto i sl. – time ćete otprilike stvoriti šare koje će se preslikati na predmet koji uranjate u vodu.

5 Predmet se potpuno uroni u vodu i odmah vadi van, otrese od viška vode i stavi negdje sa strane da se suši. Predmet se uranja vertikalno u posudu, a prilikom vađenja može se vaditi na isti način kako je uronjen (vertikalno) ili ga lagano zarotirati.
6 Kod svakog predmeta treba paziti kako ga držati za vrijeme uranjanja i prethodno osigurati mjesto gdje ćete ga ostaviti da se suši – za marmoriranje PVC jaja ili kugli ili sličnih predmeta koja imaju otvore najpraktičnije je nabosti ih na štapiće za ražnjiće, te držeći ih za štapić uroniti u vodu, a zatim izvaditi i zabosti u komad stiropora ili teglicu sa zemljom i ostaviti da se suše. Vrijeme sušenja je barem sat vremena, ali može trajati i duže, naročito ako je sloj boje deblji.
7 Važno je da se ne stavlja previše boje, jer će ostati ružne mrlje, boja će se cijediti i duže sušiti. Zlatna i srebrna boja su teške pa padaju odmah na dno, zato ih je bolje stavljati kada je marmoriranje gotovo, dok je boja na predmetu još mokra.
8 Od pripremljene boje u pravilu se može 2 ili 3 puta marmorirati, treće marmoriranje je već slabijih nijansi. Tada je potrebno novinskim papirom ili papirnatim ručnikom pokupiti sve ostatke boje sa površine, staviti novu boju i ponovo marmorirati.
9 Postupak obnavljanja boja u istoj posudi ponavlja se sve dok se voda ne zamuti od ostataka prethodnih boja – tada se stara voda mora baciti i posuda napuniti svježom vodom koju ćete opet pustiti 15-20 min da odstoji.
10 Prije nego bacite staru vodu, papirom treba obavezno pokupiti sve ostatke boje i tek onda izliti u WC odvod – nikako u kuhinjski slivnik.