Osnove rada sa svilom

Oslikavanje svile pruža nevjerojatne kreativne mogućnosti.

Teško da postoji materijal koji inspirira više od svile. Svilu se može oslikavati najraznovrsnijim tehnikama, od akvarel tehnike do batik tehnike te ukrašavati raznim efektima poput nanošenja soli, plisiranja i slično.
Vjerujemo da ćete već nakon prvog rada postati zaljubljenikom oslikavanja na svili i sami pronalaziti nove tehnike i ideje. Prije nego započnete s radom, potrebno je znati da ima različitih vrsta i kvalitete svile. Odaberite onu koja će vam najviše odgovarati.
VRSTE SVILE

U Chemacu možete pronaći svilu u metraži i vrlo praktične već sašivene košulje, marame, šalove, raznih dimenzija i vrsta svile.
Osim "prazne", tj. neoslikane svile, u našim prodavaonicama nudimo i veliki izbor marama, jastučnica, kravata i ostalih ukrasa koji imaju guttom otisnute razne motive. Na vama je samo da izaberete boje i uživate u kreativnom radu. Idealna svila za početnike je PONGÈ 5 ili 8. Odlikuje se glatkom strukturom, lijepim padom i sjajem. Boje se na njoj lijepo razlijevaju ali brzo suše. Nije skupa i pogodna je za sve tehnike oslikavanja. CRÊPE DE CHINE je svila zrnate strukture, nema sjaja, ali lijepo pada. Kada se radi s guttom (o tome će biti riječi malo kasnije), potrebno je ispitati efekte. Boje se manje razlijevaju i brzo se upijaju. Pogodna je za izradu jastučnica, odjevnih predmeta i marama. SATIN se odlikuje glatkom strukturom i visokim sjajem. Industrijski šalovi i kravate se u pravilu rade na TWILLU. To je punija, deblja vrsta svile, ali jednako pogodna za sve tehnike.

OSNOVNI PRIBOR

Okvir za svilu – Kod nas možete nabaviti gotove okvire u raznim veličinama. Preporučili bi vam kupovinu univerzalnog okvira kojem se veličina jednostavno regulira pomoću vijaka. Uz okvir za svilu potrebno je imati i specijalne pribadače kojima se svila napinje na okvir.
Kistovi – za kvalitetan rad preporučamo nabaviti kvalitetne kistove za akvarel, napravljene od prirodne dlake. Dobro je imati barem 3 kista – tanki za fine detalje, srednji za veće i manje plohe i jedan široki za bojanje velikih ploha kao i za grundiranje svile.
Gutta – Za izvlačenje obrisa možete se koristiti i guttom, gustom tekućinom koja štiti boju da se ne miješa s drugom. Gutta je bezbojna i ispire se pranjem nakon što ste gotovi s radom, dakle, ne ostavlja nikakve tragove. Obično je pakirana u plastičnim bočicama na koje se postavljaju određene dizne, a laganim pritiskanjem se istiskuje.
Slično se koristi i fantom olovka čiji trag nakon nekog vremena nestaje.
Kontur lineri - Ako ćete slikati određene motive (dakle, ono što ćete prvo ocrtati) bit će vam potrebni konturlineri kojima se izrađuju konture u boji (zlatna, srebrna, crna, bisernosiva, svijetloplava i druge).

Konturama se crta direktno po svili i na kraju fiksiraju glačanjem s "krive strane". Oni se, za razliku od gutte, ne ispiru tijekom pranja.
Boje za svilu – postoje dvije vrsta boja za svilu, one koje se fiksiraju glačanjem i one koje se fiksiraju parom. Pripazite na taj podatak prigodom kupovine. Provjerene boje visoke kvalitete koje možete nabaviti u našim dućanima su Marabu i Javana.
Možda će vas pogled na popis osnovnog pribora obeshrabriti. Ne dajte se! Imajte na umu da ćete sav pribor moći koristiti još nebrojeno puta.

DODATNI PRIBOR

Ono što nije važno, ali je zgodno imati kad želite postići određene efekte su :
Marabu MISCHWEISS: bijela boja koja služi za dobivanje pastelnih tonova ako se miješa s Marabu Silk bojama.
Aquarelgrund: ukoliko ne želite da vam se boja prelijeva (akvarel tehnika), a ne želite se niti koristiti konturama. Prije oslikavanja, na svilu nanesite Aquarelgrund i boja se neće pretapati iz jedne u drugu.


Effect Salz: Krupna sol koju nanosite na mokru boju, a zbog svoje velike upijajuće moći, ostavlja zanimljive efekte.
Postupak je vrlo jednostavan:

 

 


EFEKT SA SOLJU
Nanijeti je možete ciljano (centar cvjetića i slično) ili bez nekog reda. Nakon 5 do 10 minuta, vidjet ćete efekt. Kad se boja potpuno osuši, kistom jednostavno odstranite sol i gotovi komad fiksirajte glačalom.

PRAKTIČNI SAVJETI
Evo još nekoliko savjeta za uspješan prvi korak u oslikavanju svile:
Važno je svilu jednako čvrsto i ravno napeti na okvir. Ne smije biti opuštena i dodirivati radnu plohu.
Ukoliko oslikavate veće površine i sami miješate boju, zamiješajte uvijek dovoljno boje unaprijed, jer kasnije ćete teško pogoditi istu nijansu.
Svila se jako brzo suši, pa su teške naknadne korekcije. Naročito morate paziti kod akvarel tehnike jer osušena boja ima tamniji rub. Na kistovima ne smije biti previše boje.
Kad popunjavate bojom između kontura, nikad ne idite kistom do kraja jer će se boja sama razliti do konture.
Osušeni rad se uvijek glača s "krive strane" oko 3 minute. Glačalo se mora ravnomjerno povlačiti preko cijelog rada.
Nakon fiksiranja rad isperite pod tekućom hladnom vodom, ocijedite žmikanjem i još vlažan ponovno preglačajte.

Kompletnu ponudu proizvoda pogledajte u katalogu klikom na Svila.