Sjenilo s morskim motivima

Imate li staru svjetiljku kojoj treba obnoviti sjenilo, predlažemo Vam da novo izradite sami.

Motiv podmorja kao stvoren je za akvarelnu tehniku oslikavanja, dok će fina struktura jacquard svile doprinjeti cjelokupnom efektu.

Potreban pribor:
- boje za svilu
- gutta bezbojna kontura za svilu
- metalna konstrukcija starog sjenila
- komad svile ( jacquard )
- okvir za svilu
- čavlići za svilu
- univerzalno lljepilo
- ukrasna traka za porub (opcionalno)


Prije svega od papira izradite kroj za sjenilo pa ga isprobajte. U pravilu, to je skraćeni polukrug, no veličine prilagodite svom sjenilu.

              
1 Čavlićima svilu dobro zategnite na okvir. Gutta konturom prenesite kroj, a potom nacrtajte podmorske motive: vlati trave, ribice, mjehuriće...
2 Priredite nekoliko nijansi plave boje, pa brzo bojite kako se sušenjem ne bi stvarale mrlje. Kist zaustavite nekoliko milimetara od ruba konture - boja će se sama razliti. Pretapanjem raznih nijansi dobit ćete krasan efekt akvarela, a utkana struktura jacquarda dočarat će lom svjetla pod morem.

               
3 Tankim kistom obojite detalje. Pustite da se boja dobro osuši, a potom svilu dobro isperite pod mlazom hladne vode. Tako ćete ukloniti i gutta bezbojnu konturu. Dok je svila još vlažna, preglačajte je na temperaturi za svilu. Izrežite oblik.
4 Spojite prvo bočne stranice sjenila (zašijte ili zalijepite). Svilu zalijepite prvo na gornji obruč, a potom na donji. Učvrstite na svjetiljku.

Izradila: Višnja Skorin