Svileni šal

Ovog su proljeća ultramoderni svileni šalovi.

Izradite sami svoj primjerak izabravši boje i uzorak kakve želite. U Chemacovoj trgovini naći ćete veliki izbor oblika već skrojenih šalova i marama, kao i onih s ucrtanim uzorcima koje trebate samo obojiti.

Potreban pribor:

- svileni šal iz Gutta kolekcije
- drveni okvir za napinjanje svile
- čavlići za svilu
- boje za svilu
- meki kistovi za svilu

1 Prilagodite veličinu okvira prema veličini šala, pa ga čavlićima za svilu napnite na okvir. Važno je da svila ne dodiruje radnu podlogu.

2 Uzmite tanji kist za manje površine i počnite s bojanjem. Pazite: zaustavite kist uvijek barem dva milimetra od konture jer će se boja sama razliti.

Kad bojite veću površinu, sve pripremite na vrijeme jer morate raditi u kontinuitetu. Naime, osušena boja će ostaviti tamni rub koji ne možete prekriti.
Za bojanje velikih površina dobro će vam poslužiti debeli kist od spužve (poput onog za radijatore). Takvi kistovi upijaju puno boje, a podjednako je ispuštaju.

3 Kad se boja osušila, namjestite glačalo na temperaturu za svilu pa cijeli šal glačajte sa zadnje strane 2 minute, ravnomjerno povlačeći preko cijele površine. Na taj način ćete fiksirati boju. Potom šal operite pod tekućom hladnom vodom pa ponovo preglačajte dok je još vlažan.

Izradila: Višnja Skorin