Oslikane šalice

Ukrasite šalice flomasterima za porculan.

Iskoristite slobodne dane za ukrašavanje porculanskih i keramičkih šalica. Izrada je jednostavna, a dobra zabava zagarantirana.

1 Operite šalicu od prašine, masnoće i drugih nečistoća kako bi se boja bolje primila. S bojanjem počnite kada je šalica potpuno suha.

2 Olovkom precrtajte motiv na šalicu pomoću papira za kopiranje. Ako se ne vidi dobro, olovkom prijeđite ponovo preko cijelog motiva.

3 Nekoliko puta pritisnite flomaster za porculan o podlogu kako bi boja došla do vrha flomastera. Kada boja u potpunosti oboji spužvasti vrh flomastera možete početi s pisanjem i crtanjem po šalici ili tanjuru. Flomasterima iscrtajte sve konturne linije motiva.

4 Zatim obojite cijeli crtež. Pustite sušiti 4 sata.

FIKSIRANJE:

Boju trebate fiksirati u običnoj pećnici: stavite oslikanu šalicu u pećnicu koja nije prethodno zagrijana. Upalite na 160°C i pecite 30 minuta. Zatim ugasite pećnicu i ostavite šalicu unutra dok se pećnica ne ohladi. Sada je boja fiksirana i šalicu možete prati ručno ili u perilici suđa na temperaturi do 50°C.

Savjet više: Rubove šalice ostavite neobojane, kao i unutrašnjost šalice. Flomastere čuvajte tako da ih položite horizontalno kada ih nekoristite.

Fotografije i ideja: Marabu GmbH.